Θηλώματα

Φόρμα Επικοινωνίας

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία

Τι είναι τα θηλώματα;

Τα θηλώματα είναι καλοήθη ογκίδια του δέρματος έχουν συνήθως το χρώμα του δέρματος αλλά μπορεί όμως να είναι καστανά ή ακόμη και σκουρόχρωμα καφέ. Πολλοί άνθρωποι τα ονομάζουν κρεατοελιές. Πρόκειται για μια πολύ συχνή λοίμωξη του δέρματος που προκαλείται από τον ιό των θηλωμάτων (HPV). Οι κύριοι υπεύθυνοι ιοί HPV που προκαλούν τα θηλώματα είναι οι HPV 6 και HPV 11. Πρόκειται ουσιαστικά για χαμηλού κινδύνου ιούς και εμφανίζονται συνήθως σε θερμές και υγρές περιοχές του σώματος, όπου το δέρμα δημιουργεί πτυχές και ευνοεί την ανάπτυξη των ιών HPV, είναι συνήθως ασυμπτωματικά και εντοπίζονται συχνά στο λαιμό, στο πρόσωπο (βλέφαρα), στο στήθος, στις μασχάλες και στις βουβωνικές πτυχές. Όσο μεγαλώνουν ή πολλαπλασιάζονται μπορούν να προκαλέσουν ενοχλήσεις (κνησμό, αίσθημα καύσου). Πολλές φορές τα θηλώματα τραυματίζονται και αιμορραγούν ενώ το ξύσιμο ή το τρίψιμο μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή των θηλωμάτων, όπου και παρατηρείται οίδημα και πόνος.

Τα θηλώματα είναι καλοήθη ογκίδιο του δέρματος. Το θήλωμα έχει συνήθως το χρώμα του δέρματος, μπορεί όμως να είναι πιο σκουρόχρωμα ή ρόδινα. Όταν είναι πιο σκούρα μοιάζουν με σπίλους.

Αιτιολογία

Τα θηλώματα οφείλονται, στου ιού HPV δηλαδή τους ιούς που προκαλούν τις μυρμηγκιές και τα κονδυλώματα. Είναι μεγάλης συχνότητας μετά τα 25 έτη. Δεν έχουν την ίδια μεταδοτικότητα με τους ιούς των κονδυλωμάτων.

Διάγνωση

Η διάγνωση των θηλωμάτων είναι κλινική και ο ιδικός εν προκειμένου είναι ο δερματολόγος. Πολύ σπάνια στα σκουρόχρωμα θηλώματα απαιτείται βιοψία. Σε σπάνιες περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί δυσπλασία. Τα θηλώματα δεν έχουν την ίδια μεταδοτικότητα από άτομα σε άτομο, όπως τα κονδυλώματα. Τα θηλώματα μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να εξαπλωθούν στο ίδιο άτομο μετά από τριβή. Η ποιο συχνοί υπεύθυνοι τύποι των ιών HPV είναι ο 6 και ο 11. Είναι χαμηλού κινδύνου επομένως τα θηλώματα δεν προκαλούν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος.

Συμπτωματολογία

Τα θηλώματα είναι συνήθως ασυμπτωματικά. Τα αντιλαμβανόμαστε ως μικρές ελίτσες με λεία ή μυρμηγκιώδη επιφάνεια. Τα θηλώματα είναι σε μεγαλύτερο αριθμό σε περιοχές που έχουμε έντονη τριβή, αυξημένη θερμότητα και υγρασία. Όπως στον λαιμό, στις μασχάλες, μηρογεννητικές πτυχές, στο πρόσωπο κυρίως στα βλέφαρα. Όταν είναι σε μεγάλο αριθμό ή όταν γίνονται πιο ογκώδη, μπορούν να δημιουργούν κνησμό και αίσθημα καύσους στην περιοχή. Όταν τα θηλώματα έχουν μεγάλο μέγεθος και έχουν μίσχο λέγονται αρκό χόρδονες. Ο τραυματισμός τους μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία και οίδημα.

Παράγοντες κινδύνου

Τα θηλώματα πρακτικά μπορούν να εμφανιστούν στα περισσότερα άτομα, υπάρχουν όμως κάποιοι προδιαθεσικοί παράγοντες οι οποί ευνοούν αυτή την εμφάνιση. Όπως

Σωματικό βάρος

τα θηλώματα εμφανίζονται πιο συχνά σε παχύσαρκα άτομα πιθανός λόγο εντονότερης εφίδρωσης και λόγο εντονότερης τριβής των πτυχών.

Εγκυμοσύνη

Πολύ συχνά στις εγκυμονούσες έχουμε την εμφάνιση ή τον πολλαπλασιασμό, των υπαρχόντων θηλωμάτων. Τόσο η αύξηση του βάρους όσο και η ορμονικοί παράγοντες παίζουν πιθανός κάποιο ρόλο σε αυτά. Επίσης έχουμε αύξηση του μεγέθους των θηλωμάτων. Επίσης πρέπει να υπάρχει η σύσταση αφαίρεσης μετά την εγκυμοσύνη.

Ενδοκρινοπάθειες 

Τα θηλώματα συχνά εμφανίζονται σε διαβητικούς, όπου συνιστάτε να αντιμετωπίζονται καθώς ο κίνδυνος φλεγμονής είναι μεγαλύτερος στους διαβητικούς. Επίσης διαταραχές επινεφριδίου και των υποθυρεοειδισμός , μπορεί να προκαλέσουν αύξηση των θηλωμάτων, όπως επίσης και το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών.

Δερματικός τραυματισμός

Το τρίψιμο με σφουγγάρι κατά το μπάνιο ή με πετσέτες, πολλαπλασιάζει τα θηλώματα όπως και το ξύρισμα. Επίσης οι αλυσίδες στον λαιμό μεταφέρουν το ιό με την τριβή.

Μυρμηγκιές και κονδυλώματα

Τα θηλώματα οφείλονται στην ίδιο ομάδα ιών που προκαλούν της μυρμηκικές και τα κονδυλώματα. Επομένως θηλώματα μυρμηγκιές και κονδυλώματα μπορεί να συνυπάρχουν στον ίδιο ασθενή.

Κληρονομικότητα

Υπάρχει μια κληρονομική προδιάθεση για την εμφάνιση θηλωμάτων, έχουμε πολλές περιπτώσεις, όπου στην ίδια οικογένεια έχουμε την εμφάνιση θηλωμάτων σε περισσότερα από ένα άτομα. Είναι μια πάθηση που δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως.

Πρόληψη

Όχι τρίψιμο με σφουγγάρι ή πετσέτες. Αποφυγή χρήσης αλυσίδων στον λαιμό. Αποφυγή ξυρίσματος. Αποφυγής τριβής με τα χέρια και συχνό πλύσιμο. Μείωση σωματικού βάρους. Καταστροφή θηλωμάτων με Laser

Θεραπεία

Στα Derma Laser Clinic αντιμετωπίζουμε με μεγάλη αποτελεσματικότητα την αφαίρεση θηλωμάτων από το σώμα μας. Η αφαίρεση γίνεται από τον δερματολόγο Ουζουνίδη με τα τελευταίας γενιάς Laser CO2 Elbium χειρουργικά ή TCA. Η χρήση CO2 Laser είναι αναίμακτη και ανώδυνη, χωρίς σημάδια και ουλές.