Υπεριδρωσία

Φόρμα Επικοινωνίας

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία

Τι είναι η υπεριδρωσία ;

Υπεριδρωσία είναι η παθολογική υπερβολική έκκριση ιδρώτα από τους εκκρινείς ιδρωτοποιούς αδένες, πέραν της ποσότητας που απαιτείται για τη φυσιολογική θερμορύθμιση.

Είδη υπεριδρωσίας

Η υπεριδρωσία διακρίνεται σε πρωτοπαθή και δευτεροπαθή. Η πρώτη είναι συνήθως εστιακή, οφείλεται σε δυσλειτουργία του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και μπορεί να υπάρχει γενετική προδιάθεση. Ξεκινά συνήθως στην παιδική ή εφηβική ηλικία. Η δευτεροπαθής οφείλεται σε ενδοκρινικές, μεταβολικές ή άλλες διαταραχές.

Κύριες εντοπίσεις της υπεριδρωσίας

Οι κύριες εντοπίσεις της πρωτοπαθούς εστιακής υπεριδρωσίας είναι η μασχάλη, οι παλάμες, τα πέλματα και το πρόσωπο. Άλλες εντοπίσεις μπορεί να είναι επίσης η οσφύς και το στήθος.

Επιπτώσεις της υπεριδρωσίας

Οι ψυχολογικές, κοινωνικές και επαγγελματικές επιπτώσεις της υπεριδρωσίας είναι τεράστιες. Πολλοί αναφέρουν αμηχανία, χαμηλή αυτοεκτίμηση, δυσκολία εύρεσης εργασίας, προβλήματα στη σεξουαλική ζωή, ακόμη και κατάθλιψη.

Θεραπεία της πρωτοπαθούς εστιακής υπεριδρωσίας

Η θεραπεία της υπεριδρωσίας γινόταν μέχρι τώρα με εφαρμογή αποσμητικών και αντιιδρωτικών ουσιών χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Παλαιότερες μέθοδοι αντιμετώπισης της με ιοντοφόρηση ή χειρουργική αφαίρεση των ιδρωτοποιών αδένων και θωρακοσκοπική συμπαθεκτομή έχουν εγκαταλειφθεί, καθώς δεν προσφέρουν ουσιαστική λύση στην υπεριδρωσία.

Η σύγχρονη αντιμετώπισή της γίνεται με έγχυση βοτουλινικής τοξίνης – botox τύπου Α (botox – dysport), και με laser θεραπεία της υπεριδρωσίας αλλά και με ειδική τεχνολογία μικροκυμάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον δερματολόγο Ανέστη Ουζουνίδη για να σας λύσει οποιαδήποτε απορία.