Αιμαγγείωμα – Αγγειακές

Φόρμα Επικοινωνίας

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία

Ποιοί είνια οι τύπο των αιμαγγειωμάτων;

  1. Ομαλό αιμαγγείωμα ή Port wine stain 

Το ομαλό αιμαγγείωμα χαρακτηρίζεται από μια διάταση των τριχοειδών στη  θηλωματώδη μοίρα του χορίου, επίσης το ακούμε και σαν Solmon patch και το  βρίσκουμε στο 20% – 60% των νεογνών. Πιο συχνά ανευρίσκεται στον αυχένα, στο  80%, ως ομαλή ερυρθορόδινη βλάβη με ανώμαλη περιφέρεια. Μπορεί να υπάρχουν  στην επιφάνειά του και λεπτές ευρυαγγείες. Εντοπίζεται επίσης, στα βλέφαρα, στο  μεσόφρυο, στο ακρορίνιο και στα άνω χείλη. Οι βλάβες του προσώπου υποχωρούν  μέχρι το τέλος του πρώτου έτους, ενώ το αιμαγγείωμα στο αυχένα είναι πιο επίμονο και  παραμένει αναλλοίωτο, σε ποσοστό 45%, μέχρι την ενήλικη ζωή. 

Το ομαλό αιμαγγείωμα που εμφανίζεται σε μορφή ρόδινης πλάκας ή  σκοτινέρυθρης ή πορφυρικής, μεγέθους από 2 έως 25 εκατοστά ή και πολύ  μεγαλύτερο το ονομάζουμε Port Wine Stain. Παρατηρείται στα νεογνά, σε ποσοστό  0.3%, οι βλάβες έχουν χροιά σκοτινέρυθρη και παραμένουν εφόρου ζωής.  

Με το πέρασμα των χρόνων η χροιά γίνεται πιο σκουρόχρωμη και πιο επηρμένη και ανώμαλα πεπαχυμένη. Οι βλάβες του ομαλού αιμαγγειώματος (Port Wine Stain) με  εντόπιση στο πρόσωπο μπορούν να σχετίζονται με οφθαλμικά προβλήματα. Το  λεγόμενο σύνδρομο Sturge Weber ή εγκεφαλοτριδυμική αγγειωμάτωση το σύνδρομο  Klippel Trenaumay ή οστεοϋπερτροφικό αιμαγείωμα, με μελαχρωματική – αγγειακή  φακωμάτωση. 

Πώς γίνεται η διάγνωση των ομαλών αιμαγγειωμάτων;  

Δεν χρειάζονται ειδικά τεστ για τη διάγνωση των αιμαγγειωμάτων. Είναι συνήθως  κλινική. Μόνο όταν πρόκειται για αιμαγγειώματα εσωτερικών οργάνων χρειάζονται ultra  sound – mpi – ST scan. 

Πώς γίνεται η θεραπεία των ομαλών αιμαγγειωμάτων;  

Ακολουθείται θεραπεία με κορτικοειδή ενέσιμα μέσα στη βλάβη, για να ανακοπεί η  αύξηση και η φλεγμονή, τα beta blockers, timolol gel και θεραπεία Laser. Το Laser  χρειάζεται για τη μείωση του ερυθήματος και την ταχύτερη επούλωση. 

  1. Κερασόχροα αιμαγγειώματα (Cherry) 

Τα κερασόχροα ή γεροντικά αιμαγγειώματα εμφανίζονται συνήθως μετά την 4η  δεκαετία της ζωής. Είναι πολύ συχνές ασυμπτωματικές βλάβες, ελαφρά ημισφαιρικές  μεγέθους από 0.2 έως 3.5 χιλιοστά. Εμφανίζονται συνήθως στο κορμό και λιγότερο στα  άκρα. Έχουν έντονη ερυθρή χροιά. 

Πώς γίνεται η θεραπεία των κερασόχροων αιμαγγειωμάτων;  Στα Derma Laser Clinic έχουμε τα Syncro Q , Dai Laser, ND yang , Fractional 3. Αστεροειδή αιμαγγειώματα (Spider nevi) 

Τα αστεροειδή αιμαγγειώματα εμφανίζονται πιο συχνά στην παιδική ηλικία, ιδιαίτερα  στο πρόσωπο και τον αυχένα. Μπορεί να είναι μονήρη ή και πολλαπλά. Εμφανίζονται  επίσης στα 2/3 των εγκύων κατά τους πρώτους μήνες της κύησης και αυξάνονται στον αριθμό μέχρι τον τοκετό. Μετά τον τοκετό στους 6 μήνες έχουμε υποστροφή, αλλά  μπορούν να ξανά εμφανιστούν στις επόμενες εγκυμοσύνες. 

Η διάγνωση είναι εύκολη και η θεραπεία πραγματοποιείτε με Syncro Q , Dai Laser ή  Laser χρωστική , ND yang, CO2 Laser. 

  1. Φλεβικές λίμνες 

Είναι αγγειώματα που εμφανίζονται στη μέση και μεγαλύτερη ηλικία και εντοπίζονται κυρίως στα χείλη, στα αυτιά, αλλά και στο πρόσωπο, ενηλίκων αλλά και υπερηλίκων,  κυρίως στα εκτεθειμένα μέρη του σώματος. Μπορεί να είναι μονήρεις ή πολλαπλές,  ελαφρά επηρμένες, ασυμπτωματικές, σκοτεινής ή γκριζοκύανης χροιάς. Οι φλεβικές  λίμνες είναι μόνιμες εκτασίες των φλεβιδίων στο άνω τμήμα του χορίου, λόγο  εκφύλισης του συνδετικού ιστού. Το πρόβλημα είναι μόνο αισθητικό και η θεραπεία  γίνεται στα Derma Laser Clinic με το Dai Laser. ND yang.

  1. Αγγειοκερατώματα 

Είναι τριχωειδικές εκτασίες στο επιπολής χόριο και καλύπτονται από μια υπερπλαστική  επιδερμίδα. Υπάρχουν 5 τύποι αγγειοκερατωμάτων. 

  1. Το αγγειοκεράτωμα του Miballi. Πρόκειται για σπάνια οικογενή κατάσταση  που προσβάλλει κυρίως κορίτσια. Το κρύο θεωρείται σαν εκλυτικός παράγοντας και φαίνεται να εμφανίζονται στην θέση των χειμέτλων (χιονίστρες). Οι βλάβες  εμφανίζονται σε ηλικία περίπου 10 – 15 χρονών. Είναι κυρίως βλατίδες ερυθρό κυανές ή υπερατοκερασικές στη ράχη και στα πλάγια των δακτύλων των χεριών  και των ποδιών. Είναι ασυμπτωματικές και δεν υποχωρούν από μόνες τους. Η  θεραπεία γίνεται με καταστροφή των βλαβών με Laser CO2 , erbioum Laser  διαθερμοπηξία και κρυοπηξία. 
  2. Αγγειοκεράτωμα οσχέου και αιδοίου. Είναι ο συχνότερος τύπος  αγγειοκερατώματος που παρατηρείται σε ενήλικες. Οι βλάβες εμφανίζονται σαν  βλατίδες 1 – 3 χιλ., σκοτεινής – ερυθρωπής χροιάς στίλβουσες. Ορισμένοι  ασθενείς μπορείς να εμφανίζουν κνησμό ή και αιμορραγία των βλαβών. Είναι  μόνο αισθητικό πρόβλημα. Η θεραπεία γίνεται με Laser Dai, ND yang, CO2 ή  χειρουργικά. 
  3. Αγγειοκεράτωμα μονήρης ή πολλαπλό. Εμφανίζεται σε ηλικία 10 – 14 ετών, στα κάτω άκρα και μπορεί να εμφανιστεί σε θέση προηγούμενου τραυματισμού.  Έχει μέγεθος 2 έως 10 εκατοστά και χροιά σκουρόχρωμη και φαιομέλαινα. Εδώ  ίσως απαιτηθεί ιστολογικό έλεγχος για να τεθεί η διάγνωση, γιατί είναι σε  

διαφορική διάγνωση με σπίλους, κοινές μυρμηγκιές ή και μελάνωμα. 4. Αγγειοκεράτωμα περιεγραμμένο. Είναι μια σπάνια κατάσταση η οποία  συνήθως εμφανίζεται κατά τη γέννηση ή μέχρι την εφηβεία. Εμφανίζεται  μονόπλευρα στην κνήμη, στον μηρό, στον γλουτό ή και οπουδήποτε αλλού.  Εμφανίζεται σαν πλάκα ταινιοειδής, υπερκερατοσική και κυανό- μαύρης χροιάς.  Δεν εμφανίζει αυτόματη υποστροφή. Η θεραπεία γίνεται με Laser Dai , ND Yang  ή χειρουργικά. 

  1. Αγγειοκεράτωμα διάχυτο του κορμού. Είναι σπάνια δερματοπάθεια που  εμφανίζεται με ευρυαγγείες και μικρό βλατιδώδη αιμαγγειώματα διάσπαρτα στον  κορμό. Το δερματικό εξάνθημα συχνά συνοδεύεται από καρδιαγγειακά και  νεφρικά προβλήματα. Το εξάνθημα αυτό το βρίσκουμε σαν κοινό χαρακτηριστικό  σε σπάνια κληρονομικά σύνδρομα, όπως νόσο Fabri Anderson, φουκοσίδοη,  γλυκοπεπτιδουρία, νόσο Kantzaki. 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στον δερματολόγο στη  Θεσσαλονίκη για να σας επιλύσει κάθε απορία.