Λεύκη

Φόρμα Επικοινωνίας

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία

Τι είναι η λεύκη ;

Πρόκειται για μια ασθένεια η οποία προκαλεί την απώλεια χρώματος και την  καταστροφή των μελανοκυττάρων που παράγουν μελανίνη η οποία προσδίδει χρώμα  στο δέρμα. Εμφανίζονται λευκές κηλίδες ή πλάκες σε οποιοδήποτε σημείο του  σώματος. Η επέκταση και η ένταση του αποχρωματισμού είναι δύσκολο να  προσδιοριστεί. Η λεύκη προσβάλλει ανθρώπους όλων των χρωματικών τύπων, αλλά  είναι περισσότερο εμφανής σε ανθρώπους με σκουρόχρωμο δέρμα. Μπορεί να  εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες κυρίως από 10 έως 30 ετών και επηρεάζει εξίσου  γυναίκες και άνδρες, σε ποσοστό 1-2% του πληθυσμού. Η θεραπεία της λεύκης μπορεί  να βελτιώσει την εμφάνιση και τον αποχρωματισμό στις προσβληθείσες περιοχές. 

Ποια είναι τα συμπτώματα της λεύκης;

Η κύρια εκδήλωση της λεύκης είναι η χρωματική απώλεια του δέρματος. Συνήθως ο  αποχρωματισμός ξεκινάει στις ηλιοεκτεθειμένες περιοχές όπως, χέρια, πόδια, πρόσωπο,  χείλη. Η συμπτωματολογία της λεύκης περιλαμβάνει: 

  1. Αποχρωματισμό δέρματος 
  2. Πρόωρη λεύκανση στις τρίχες της κεφαλής, στα βλέφαρα και στα γένια 3. Απώλεια χρωματισμού περιστοματικά και στον βλεννογόνο των ρουθουνιών 4. Αποχρωματικές κηλίδες περιγεννετικά, περιπρωκτικά και γύρω από τις  αρθρώσεις. 

Η λεύκη μπορεί να ξεκινήσει σε κάθε ηλικία, αλλά κυρίως πριν τα 20. Σε σχέση με τον  τύπο της λεύκης οι αποχρωματικές κηλίδες μπορεί να καλύπτουν: 

  1. Πολλά σημεία του σώματος. Αυτός ο τύπος λέγεται συμμετρική λεύκη, δηλαδή  οι αποχρωματικές βλάβες αποχρωματίζονται συμμετρικά. 
  2. Όταν είναι μόνο μία πλευρά. Αυτός ο τύπος λέγεται segmental και συμβαίνει  συχνότερα σε νεότερες ηλικίες, επεκτείνεται για ένα ή δύο χρόνια και μετά  σταματά. 
  3. Όταν είναι μία ή περισσότερες περιοχές του σώματος. Αυτός ο τύπος λέγεται  focal (εντοπισμένη). 

Οι αποχρωματισμένες βλάβες μπορούν να επεκταθούν;

Είναι δύσκολο να προβλέψουμε την πορεία της ασθένειας. Μερικές φορές οι βλάβες  υποστρέφονται χωρίς θεραπεία. 

Πότε επισκεπτόμαστε τον δερματολόγο;

Απευθυνόμαστε σε έναν δερματολόγο όταν περιοχές του σώματος όπως, μαλλιά  ή μάτια χάνουν χρώμα. Η λεύκη έχει θεραπεία και βοηθά να σταματήσει, να  επιβραδυνθεί ο αποχρωματισμός ή και να επαναχρωματιστεί πλήρως. Οι αιτίες που προκαλούν τη λεύκη δεν είναι γνωστές. Η επικρατούσα άποψη είναι ότι  πρόκειται για αυτοάνοσο νόσημα. Η διάγνωση βασίζεται στο ιστορικό του ασθενή και  στην κλινική εξέταση. 

Σε πολλές περιπτώσεις σε ασθενείς με λεύκη έχουμε και την παρουσία και άλλων  αυτοάνοσων όπως: 

  1. Θυρεοειδή (Ηashimoto) 
  2. Ψωρίαση 
  3. Γυροειδής αλωπεκία κ.ά. . 

Ποιες θεραπείες ακολουθούνται για τη λεύκη;

Φωτοθεραπεία 

Χειρουργική θεραπεία  

Laser 308  

Εxcimer 

Γαληνικές θεραπείες 

Τι προσφέρουμε στα DermaLaser Clinic;

Προσφέρουμε στους ασθενείς την καλύτερη θεραπευτική προσέγγιση στον κόσμο,  εξειδικευμένες γαληνικές θεραπείες, φωτοθεραπεία, θεραπεία laser στα 308,  ενδοφλεβικές ενέσεις. 

Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες ερωτήσεις σχετικά με τη λεύκη;  1. Η αποχρωματισμένη κηλίδα επεκτείνεται;

Η εντοπισμένη και η segmental λεύκη παραμένουν σε ένα σημείο του σώματος και δεν εξαπλώνονται. Σε μερικούς εξαπλώνεται βραδέως σε λίγα χρόνια και σε άλλους πιο  γρήγορα. Αρκετοί ασθενείς αναφέρουν επιδείνωση μετά από συγκινησιακό και έντονο  στρες.

Πως γίνεται η διάγνωση της λεύκης;

Η διάγνωση της λεύκης βασίζεται κυρίως στη φυσική εξέταση, στο ιατρικό ιστορικό και  στα τεστ του εργαστηρίου. Ο δερματολόγος θα υποπτευθεί λεύκη αν με την φυσική  εξέταση αποκαλυφθούν φυσικές βλάβες στο σώμα, ιδίως σε ηλιοεκτεθειμένες περιοχές όπως, χέρια, πρόσωπο και χείλη. Επίσης, βοηθά το ιατρικό και οικογενειακό ιστορικό,  καθώς και η βιοψία, η λυχνία του Wood, η ύπαρξη υπέρ ή υποθυρεοειδισμού, ο  έλεγχος των οφθαλμών και ανεύρεση αντιπυρηνικών αντισωμάτων στο αίμα. Ο δερματολόγος Ανέστης Ουζουνίδης σας βοηθά να λύσετε κάθε απορία σχετικά με  ό,τι σας απασχολεί.