Oνυχομυκητίαση

Φόρμα Επικοινωνίας

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία

Τι είναι η Ονυχομυκητίαση;

Ονυχομυκητίαση είναι η χρόνια λοίμωξη των νυχιών από κάποια είδη μυκήτων, όπως για παράδειγμα Candida, Fusarium και Trichophyton Rubrum. Η διάγνωση της ονυχομυκητίασης γίνεται κλινικά με το δερματοσκόπιο και επιβεβαιώνεται με εργαστηριακό έλεγχο. Το δείγμα που εξετάζεται είναι κυρίως από ρινίσματα νυχιών. Αποτελεί την πιο συνήθη πάθηση των νυχιών, περίπου στο 10% του πληθυσμού. Σε ηλικίες άνω των 60 ετών τα ποσοστά είναι ακόμη μεγαλύτερα, σε ποσοστό 50% και άνω. Η ονυχομυκητίαση εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα ανοσοκατεσταλμένα και σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.

Ποια είναι τα συμπτώματα της Ονυχομυκητίασης;

Τα κύρια συμπτώματα της ονυχομυκητίασης περιλαμβάνουν:

  1. Φλεγμονή
  2. Πάχυνση
  3. Αποχρωματισμό (λευκό, μαύρο, κίτρινο, πράσινο)

Καθώς η μόλυνση συνεχίζεται, το νύχι γίνεται εύθραυστο και φλεγμαίνει.

Πόσο εύκολα μεταδίδεται η ονυχομυκητίαση;

Η λοίμωξη των νυχιών από μύκητες μεταδίδεται πολύ εύκολα. Η μετάδοση της καθίσταται πολύ εύκολη σε μέρη όπου τα άτομα κυκλοφορούν χωρίς υποδήματα, όπως παραλίες και πισίνες, όπως επίσης και σε περιπτώσεις όπου οι συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων, θερμότητα, υπεριδρωσία και τραύματα παπουτσιών. 

Ποιοι είναι οι πιο κοινοί υπεύθυνοι μύκητες για την ονυχομυκητίαση;

α) Οι ζυμομύκητες (Candida Albicans). Κυρίως από τους συγκεκριμένους μύκητες προσβάλλονται τα νύχια των χεριών και ειδικά στις γυναίκες, λόγω συχνότερης επαφής με το νερό.

β) Τα δερματόφυτα (Trichophyton, Microsporum Canis, Epidermophyton). Είναι η αιτία για πάνω από το 80% των ονυχομυκητιάσεων στα νύχια των ποδιών.

Ποια είδη ονυχομυκητιάσεων υπάρχουν;

α) Πλάγια Υπονύχια

β) Επιφανειακή

γ) Εγγύς Υπονύχια

δ) Δυστροφική Ονυχομυκητίαση

ε) Δευτεροπαθής Ονυχομυκητίαση

Tι συμβαίνει όταν δε γίνεται θεραπεία στο νύχι;

Η ονυχομυκητίαση δεν αποτελεί μια πάθηση που θεραπεύεται από μόνη της, αλλά μπορεί να εξαπλωθεί και στα υπόλοιπα νύχια. Με τον καιρό μπορεί να προκληθεί είσφρυση των νυχιών, θρυμματισμός ή δημιουργία περιονύχιων και πόνου.

Θεραπεία ονυχομυκητίασης στα Derma Laser Clinic

Η ολιστική αντιμετώπιση ονυχομυκητιάσεων στα Derma laser Clinic ξεκινάει πάντα από ένα λεπτομερές ιστορικό, γίνεται φωτογράφηση, εκτίμηση της κλινικής εικόνας και χρήση δερματοσκοπικής εικόνας για ορθότερη διάγνωση. Σε περίπτωση κλινικής δυσκολίας μπορεί να γίνει και εργαστηριακός έλεγχος για ταυτοποίηση του υπεύθυνου μύκητα στο νύχι. 

Γίνεται εφαρμογή συνδυαστικών εφαρμογών Laser, Co2, ND- YAG, Laser synchro Q. Επίσης, συστήνεται η τοπική εφαρμογή αντιμυκητισιακών και πολλές φορές γίνεται ταυτόχρονη λήψη από το στόμα αντιμυκητιασιακών φαρμάκων σε περιορισμένη κλίμακα. Τα αποτελέσματα των θεραπειών της ονυχομυκητίασης είναι γρήγορα, χωρίς παρενέργειες και η αποθεραπεία είναι εξαιρετικά ανεκτή χωρίς παραμονή στο σπίτι.

Σε περίπτωση που έχετε απορίες σχετικά με την ονυχομυκητίαση μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον δερματολόγο Ουζουνίδη Ανέστη και να σας λύσει οποιαδήποτε απορία. 

Oνυχομυκητίαση | Πριν και Μετά