Κυτταρίτιδα

Κυτταρίτιδα

Τι είναι η κυτταρίτιδα;

Η κυτταρίτιδα είναι ένας όρος για το σχηματισμό θρόμβων και κοιλοτήτων στο δέρμα. Η κυτταρίτιδα συνήθως επηρεάζει τους γλουτούς και τους μηρούς, καθώς επίσης μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλες περιοχές. Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται όταν οι αποθέσεις λίπους ωθούν τον συνδετικό ιστό κάτω από το δέρμα.

Είναι γνωστή ότι έχει την όψη του πορτοκαλιού λόγω της υφής που προκαλεί στο δέρμα. Ευρέως γνωστή με τους χαρακτηρισμούς «δέρμα πορτοκαλιού», «δέρμα αποφλοιώσεως» ή «δέρμα τυριού cottage». Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες θεραπείες πλέον που βοηθούν στην αντιμετώπισή της. Βασική προϋπόθεση είναι η διατροφή να συμβάλλει στην μείωση της κυτταρίτιδας με τους σωστούς τρόπους.

Η κυτταρίτιδα μπορεί να επηρεάσει τόσο τις γυναίκες όσο και τους άντρες, αλλά συχνότερο φαινόμενο εμφάνισης έχουμε στις γυναίκες λόγω της διαφορετικής κατανομής του λίπους των μυών και του συνδετικού ιστού.

 Αιτίες

Η ακριβής αιτία εμφάνισης της κυτταρίτιδας είναι άγνωστη, αλλά φαίνεται ότι προκύπτει από μια αλληλεπίδραση μεταξύ του συνδετικού ιστού στο δερματολογικό στρώμα που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και το στρώμα λίπους βρίσκεται κάτω από αυτό. Στις γυναίκες, τα λιπώδη κύτταρα και ο συνδετικός ιστός σε αυτό το στρώμα διατάσσονται κατακόρυφα. Εάν τα λιπώδη κύτταρα προεξέχουν στο στρώμα του δέρματος, αυτό δίνει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Στους άντρες, ο ιστός έχει μια διασταυρωμένη δομή, η οποία μπορεί να εξηγήσει γιατί είναι λιγότερο πιθανό να έχουν κυτταρίτιδα από τις γυναίκες.

Ορμονικοί παράγοντες και ηλικία

Οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της κυτταρίτιδας. Τα οιστρογόνα, η ινσουλίνη, η νοραδρεναλίνη, οι θυροειδικές ορμόνες και η προλακτίνη αποτελούν μέρος της διαδικασίας παραγωγής κυτταρίτιδας. Μια θεωρία είναι πως καθώς το οιστρογόνο στις γυναίκες μειώνεται στην προσέγγιση της εμμηνόπαυσης, η ροή του αίματος στον συνδετικό ιστό κάτω από το δέρμα μειώνεται επίσης. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει λιγότερο οξυγόνο στην κάτω περιοχή με αποτέλεσμα να υπάρχει χαμηλότερη παραγωγή κολλαγόνου. Τα λιπώδη κύτταρα επίσης αυξάνονται καθώς μειώνονται τα επίπεδα των οιστρογόνων.

Αυτοί οι παράγοντες καταστούν πιο ορατές τις αποθέσεις λίπους, καθώς το λίπος κάτω από το δέρμα προεξέχει μέσω της αποδυνάμωσης του συνδετικού ιστού, προκύπτει το γνωστό αποτέλεσμα αφαίρεσης. Η ηλικία προκαλεί την μείωση ελαστικότητας του δέρματος, καθώς γίνεται πιο λεπτό και υπάρχει η περίπτωση να κρεμάσει. Αυτό οδηγεί στην πιθανότητα δημιουργίας κυτταρίτιδας.

Γενετικοί παράγοντες

Οι γενετικοί παράγοντες μπορούν να συνδεθούν με την ταχύτητα του μεταβολισμού ενός ατόμου, τη διανομή του λίπους κάτω από το δέρμα, την εθνικότητα και τα επίπεδα του κυκλοφορικού. Αυτά μπορεί να επηρεάσουν την πιθανότητα ανάπτυξης κυτταρίτιδας.

Διατροφικοί παράγοντες και παράγοντες του τρόπου ζωής

Η κυτταρίτιδα δεν προκαλείται από “τοξίνες”, αν και ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου.Η άσκηση και η διατροφή μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση της εμφάνισης της κυτταρίτιδας.Οι άνθρωποι που τρώνε πάρα πολύ λίπος, υδατάνθρακες και αλάτι και πολύ λίγες ίνες είναι πιθανό να έχουν μεγαλύτερες ποσότητες κυτταρίτιδας.Μπορεί επίσης να είναι πιο διαδεδομένη στους καπνιστές, εκείνους που δεν ασκούνται, και εκείνους που κάθονται ή στέκονται σε μια θέση για μεγάλες χρονικές περιόδους.Είναι πιο πιθανό να συμβεί μετά την ηλικία των 25 ετών, αλλά μπορεί να επηρεάσει και τους νεότερους, συμπεριλαμβανομένων των εφήβων.

 

Δείτε πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε με τις κατάλληλες θεραπείες για την κυτταρίτιδα στις δερματολογικές μας κλινικές.